Matbloggstoppen


2000-talets Semla


100 g margarin eller smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
knappt 1 liter vetemjö

mandelmassa
mjölk
grädde

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna kallna.

Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.

Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback