Bakpulverbröd
Till lördagens frukost slängde jag ihop de här galet enkla frukostbröden. Jag har tröttnat rejält på de bröd du köper i mataffären och har halvt om halvt lovat mig själv att börja baka mitt egna bröd för att slippa alla tillsatser och allt socker som finns i de flesta brödsorter i affären.
Som motvikt till denna hysteri kring surdegsbröd bjuder jag idag på helt fantastiskt simpla bakpulverbröd. Det var ingen euforisk brödupplevelse, det måste erkännas men nybakta med en rejäl klick smör (får jag inte ha mycket smör på smörgåsen vill jag inte ha någon smörgås alls, så det så!) och lite ost så blev det en lyckad lördagsfrukost!
På tal om simply breakfast, ni har väl inte missat de inspirerande frukostbilderna på bloggen med samma namn?
Enkla frukostbröd 12 stycken:
8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 tsk bakpuler
1 ägg
2 1/2 dl vatten
till pensling:
1 ägg
sesamfrön & havregryn
Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägget och ca hälften av vattet. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en smidig deg. Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön och havregryn över. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna något innan du ropar ner resten av familjen så ni kan njuta av nybakt bröd till frukost.
Ja visst har köpebröd blivit riktigt trist! Dessa bullar är perfekt att fixa till på morgonen. Det ska provas nästa helg!
Ser gott ut. Måste provas! Har själv också tröttnat på alla tråkiga brödsorter från butiken och tänker börja baka oftare själv. Dessutom sparar man säkert en bra summa pengar genom att INTE köpa bröd..
Åh jag älskar hembakt bröd på morgonen...! Förra veckan gjorde jag scones så det får det bli igen snart...mums.
Har också börjat gå över mer till att baka mitt eget bröd :) Mycket tack vare dig.
Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på. Jag fyller år i helgen och tänkte då ställa till med fika, där jag tänkte bjuda på pajen med hallon och vit choklad som du bloggade om för ett litet tag sedan. Jag tänkte använda frusna bär, ska jag då tillsätta lite potatismjöl så att det inte blir vattnigt? Eller är receptet anpassat för frusna bär?
Tacksam för svar och tack för fantastiskt inspirerande blogg!
Kram Sara
Härligt med bröd som inte behöver jäsas i flera omgångar!
Hur ska du korrigera felen i kokböckerna man köpt med Aftonbladet. Det är någon som har frågat det tidigare.
Hittade ett riktigt gott recept på bröd, måste rekommenderas. Kanske inte om du vill ha mindre socker, för det ska vara massa sirap i, men det är det värt ;)
http://www.pickipicki.se/2009/09/picki-open-fridas-pappas-gotlandslimpa/
Åhh vad mumsiga dom såg ut. Men visst är det underbart gott med nybakta frallor till frukost :)
Dom såg riktigt mumsiga ut, måste jag testa nån helg framöver :)
Jag bakade precis chokladcupcakes, andvände mitt eget recept på muffinsarna men lånade ditt reccept på fluffy frosting, det blev supergott men tyvärr så sjönk frostingen ihop helt, nästa gång får det bli ännu mer vispande! Men i alla fall, tack så mycket för en superbra blogg! :D
vilka fina bröd! :-)
Oj, vilket bra tips! Detta ska jag testa pa var lordagsbrunch i helgen :)
ser riktigt goda ut! ;D namnam.
I love whole grain bread like this for breakfast. I dip it in my coffee-so satisfying.
Ser riktigt gott ut. Tack för receptet :)