Vitlöksbaguetter

I helgen testade jag att göra egna vitlöksbaguetter och det var inte alls svårt. Det gäller bara att få vitlökssmöret på plats och nypa ihop degen ordentligt, annars rinner smöret ut och det blir bara gegga av alltihopa, till råga på allt tappar brödet även sin vitlökssmak. Japp detta hände med det ena brödet, så jag talar av egen erfarenhet här!
Detta är ett bra grundrecept på baguetter, fyllningen kan man ju självklart byta ut. Pesto, soltrokade tomater, oliver, persiljesmör, ja det går att variera i det oändlga!
Men här kommer min variant, med vitlökssmör:
2 st baguetter:
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet och oljan fingervarmt, slå detta över jästen. Rör tills all jäst har lösts upp.
Salta en aning. Rör i ca 4 dl vetemjöl och grahamsmjölet, arbeta ihop detta till en deg. Tillsätt den sista decilitern mjöl lite i taget. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Arbeta ihop den jästa degen och dela i två lika stora delar. Rulla till en ca 30 cm lång rulle. Platta till eller kavla ut den så att den blir ca 30 X 10 cm. Bred vitlökssmöret i mitten och nyp sedan ihop rullen ordentligt, ungefär som om du skulle baka en calzonepizza. Tvinna rullen ett par varv och lägg sedan på en plåt och låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk. Upprepa samma sak med den kvarstående degbiten.
Grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Låt bröden svalna utan bakduk, då får brödet en knaprigare skorpa.
Vitlökssmör:
50 g smör
2 vitlöksklyftor
Låt smöret stå framme så att det är rumstempererat. Pressa vitlöksklyftorna ner i smöret och rör om ordentligt.
Bild: Linnéas Skafferi
Man lär så länge man lever heter det ju..
Dom här baugetterna måste jag prova baka nångång, lät inte så dumt..
Grym blogg! älskar att laga mat o sånt! läste dina tips och jag säger bara wow härligt! Din blogg kommer jag följa! :*
Ack så gott med Vitlöksbröd
säkerligen mycket goare än de i butik.
Får kanske testa det någon gång när man inte är så lat, hihi.
så underbart gott med nybakta vitlöksbaguetter!
Det är så gott med vitlöksbaguetter, och egengjorda måste vara riktigt goda!
Mums!!
Vilka FINA bilder! Ser jättegoda ut!
Mums, måste testa nån gång!
muuums, vad gott! :D
Det här receptet måste jag testa, men en fråga, hur tror du det funkar att göra glutenfritt? Hade vart kul om jag lyckades med den bedriften..
Tack för tips!
De här måste prövas.
Titta gärna in hos mig :-) du kanske hittar något som kan inspirera dig ?
// Malin
http://svartamalinab.blogspot.com
Står och bakar efter det här receptet just nu och hoppas på ett bra resultat!:D tack för receptet!
Gillar om det du skrev! Spännande att se lite prima saker och inte bara det vanliga sakerna som man kan se om hela tiden. ;)