Matbloggstoppen


Världens godaste äppelpaj




Nu kanske ni tycker det låter lite självsäkert att jag skriver världens godaste om en paj jag själv gjort. Men det får jag ta, för detta kära läsare är verkligen den godaste äppelpaj jag någonsin ätit. Mjuka äpplen täckta av ett lager smulpaj smaksatt med nötter och sirap. Kan det bli mycket bättre än så?

 Snart är äppeltiden här, trädgårdar och matbutiker fylls av underbara Svenska äpplen som fått mogna i solen och har en helt underbar smak. Använder man dessa äpplen i paj, ja då kan det bara inte bli dåligt!
Jag hade inte tillräckligt med äpplen för att fylla en stor pajform (tur var kanske det, för hur mycket hade jag inte ätit då?). Istället fick mina urtjusiga portionsformar göra en insatts och det blev verkligen perfekt.

Både grädde och vaniljvisp/vaniljsås är helt underbart till paj, men ibland kan det vara gott med något som inte är så mäktigt. Därför vispade jag snabbt ihop grädde och creme fraiche som jag serverade till och det blev verkligen toppen över i!

Jag tog lite mindre socker i smulpajen, men toppade istället det hela med lite härlig sirap.

Världens godaste äppelpaj, 6 potionsformar


125 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
50 g nötter

5 fina svenska äpplen
kanel
ingefära
sirap


Nyp snabbt ihop smör, mjöl och socker. Detta skall bli en smulpaj så det skall vara riktigt smuligt. Grovhacka nötterna och blanda i dom.

Skiva äpplena fint och lägg dom i botten på pajformarna. Tänk på att äpplena sjunker ihop i ugnen, så du kan fylla nästan hela formen. Pudra kanel och lite, lite ingefära över. Ringla eventuellt sirap över. Täck de skivade äpplena med smuldegen och ha sist över sirapen. Grädda ca 15-20 minuter i 200 grader.

Creme fraiche-grädde

2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker (använd äkta vaniljsocker, det smakar så mycket bättre)
saften från 1/2 lime
ev lite florsocker

Medan pajerna står i ugnen, vispa grädde och creme fraiche till en riktigt tjock kräm. Smaksätt med vanilj och lime. Tycker du att smaken blir aningens för sur, tillsätt bara lite florsocker.

Så, på ca 30 minuter har du världens godaste äppelpaj står på köksbänken. Helt underbart!


Bild:Linnéas Skafferi

Kommentarer
Postat av: Amanda Constance

ser gott ut! snygg bild också och vilken söt blogg du har! (:

Postat av: kim

det där låter helt galet gott , jag kommer testa det, helt klart :)

2009-08-10 @ 21:32:00
URL: http://torchia.devote.se
Postat av: kim

det där låter helt galet gott , jag kommer testa det, helt klart :)

2009-08-10 @ 21:32:17
URL: http://torchia.devote.se
Postat av: kim

det där låter helt galet gott , jag kommer testa det, helt klart :)

2009-08-10 @ 21:32:38
URL: http://torchia.devote.se
Postat av: Helene

Mums! Det låter jätte gott och ser så ut också :)

2009-08-10 @ 22:00:47
Postat av: Anonym

Heej!!Tack för en bra blogg :-)



Jag har en liten fundering. Jag har lite krusbär i frysen nu som jag har plockat. Jag skulle vilja göra något gott av dom men jag vet inte riktigt vad. Kanske en paj eller så. Har du några bra recept?

UPPSKATTAS MKT!!!

mvh isabella

2009-08-10 @ 22:14:33
Postat av: Örebroskan.

Åh! var var vaaar har du köpt formarna? Så himla fina!

2009-08-10 @ 23:54:20
Postat av: Simone

Låter rent himmelsk ska du veta! (:

2009-08-11 @ 00:40:38
URL: http://fantasifylld.blogg.se/
Postat av: Chezsofia

Ser supegott ut! Äpplen och nötter är en bra kombination. Crème fraiche grädden måste bli som en lite syrligare och fastare vaniljsås. Låter som en toppenidé.

2009-08-11 @ 08:59:02
URL: http://www.chezsofia.bloggsida.se
Postat av: AnnaWK

Åh vad gott det låter, det måste jag testa nu i veckan med äpplen från det egna äppelträdet.

2009-08-11 @ 09:16:03
URL: http://annawk.blogg.se/
Postat av: Catty

denna ska jag VERKLIGEN göra!

2009-08-11 @ 11:08:17
URL: http://catty.blogg.se/
Postat av: Marianne

Är det hasselnötter du använder i pajen?

2009-08-11 @ 12:00:44
Postat av: Monika

Smarrigt!

2009-08-11 @ 12:05:05
URL: http://monikali.blogg.se/
Postat av: Fridas kök

Mmm, verkar ju jättegott! :-) Måste testas!

Den där crème fraiche-grädden lät ju inte helt fel heller!

2009-08-11 @ 13:12:06
URL: http://fridaskok.wordpress.com
Postat av: sandra

Ohh, var har du köpt formarna? De vill jag ha!! KRAM

2009-08-11 @ 13:43:04
URL: http://sandraribbing.blogg.se/
Postat av: sandra

Ohh, var har du köpt formarna? De vill jag ha!! KRAM

2009-08-11 @ 13:53:57
URL: http://sandraribbing.blogg.se/
Postat av: Pimp my food

Kan tänka mig att de blir riktigt goda. Borde även funka i en stor form.

2009-08-11 @ 14:38:39
URL: http://www.markusolsson.nu
Postat av: emeli

låter otroligt gott, liksom alla andra inlägg, recept och bilder. nu vet jag vilken blogg jag ska kolla in när jag behöver bakinspiration!

2009-08-11 @ 15:45:39
URL: http://lillasystermli.blogg.se/
Postat av: Karin

Det är ju så underbart gott med varm äppelpaj! Låter spännande med ingefära i också :)

2009-08-11 @ 17:28:29
URL: http://smakakarin.blogspot.com
Postat av: Catrin

Oj det måste testas sen!!

2009-08-11 @ 21:14:37
URL: http://cocobycatrin.blogg.se/
Postat av: Emma

Låter gott, kanske något man borde prova :) Jättesöta portionsformar, vill också ha några stycken! (:

2009-08-12 @ 16:45:05
URL: http://lantisunge.blogg.se/
Postat av: Anonym

åh herregud denna blogg måste jag följa, jiises va gott =)

följ gärna min också =)

2009-08-12 @ 17:08:09
URL: http://floosan.blogg.se/
Postat av: Sanna

Åh, gott!!

2009-08-13 @ 10:50:27
URL: http://sannakumlins.blogg.se/
Postat av: Catering

Ser riktigt smarrigt ut!

Postat av: Chickitickitita

Åh, så gott det både ser ut och låter!

2009-09-02 @ 18:58:21
URL: http://chickitickitita.blogg.se/
Postat av: Lisa

Japp! Du har så rätt! Många pajer har jag gjort med olika innehåll men den här är faktiskt världens godaste :)) Missade visserligen ingefäran, men nötter och lite kanel tog den till himmelriket!

2009-09-04 @ 12:44:38
Postat av: Emma

Detta låter som en bra variant. Har varken testat att använda ingerfära eller creme fraiche.

2010-08-24 @ 16:06:17
URL: http://sv.varesil.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback