Matbloggstoppen


Kärt Barn Har Många Namn

Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle.
Själva  ordet semla är egentligen bemärkningen på det ljusa vetebrödet utan fyllning.
Ordet semla kommer från latinets simila- vilket betyder fint mjöl. Att äta semlan i en djuptallrik med varm mjölk, så kallad hetvägg kommer från Tyskland där de kallade bullarna för heisse wecken. Översatt till svenska blir detta heta kilar, efter bullarnas dåvarande form.
Men den semla som vi idag kan köpa på våra konditorier är rund med mandelmassa och grädde. Den uppfanns av svenska konditorier i början utav 1900-talet.

Detta bakverk åts från början på fettisdagen under fastlagen. Men efter årens gång så brydde sig svenskarna mindre och mindre om själva fastan före påsk, men traditionen att äta äta upp sig ordentligt innan fastan tog vi minsan vara på. Fastan försvann medans semlan bestod!
Nu kan vi få tag på en färsk semla från jul och fram till påsken.

Den traditionella semlan får idag trängas ihop med winersemlor, semlor med vaniljfyllning och saffranssemlor. För varje år tycker jag att det dyker upp en ny variant!

Någon jag starkt förknippar med ordet semla är allas våran Ture Sventon som äter sina temligen goda temlor.

Här kan du läsa om de absulut bästa ställena i Sverige som serverar semlor. Turligt nog fanns Ångbageriet i Sala med. Råkar bo granne med dom!




173971-13

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback