Matbloggstoppen


Vi äter oss till döds

Igår sände TV3 första delan av 6 av deras nya serie Vi äter oss till döds.

Där fick vi följa Jonny som är tjockast  i Sverige på sina 320 kilo. Han lyckades gå ner ca 50 kilo förra året, då han fick hjälp med kosthållning och motion. Nu har de stället han fick hjälp på lagts ner. Om han gör en magsäcksoperation har han bara ca 40% chans att överleva men gör han det inte, hur länge kommer hans kropp orka med att vara så kraftigt överviktig?

Det handlade även om Tessa nu 17 år. Hon är Sveriges yngsta person som gjort en magsäcksoperation. Bara 16 år gammal lade hon sig på operationsbordet för att föralltid göra något åt sin fetma. Hon kommer att i resten utav sitt liv bara kunna äta små, små portioner mat, eftersom hennes magsäck nu är så förminskad.

Anders Kjellberg som leder programmet" Vi äter oss till döds" är även läkare vid Södersjukhuset och du kan även se honom i TV3:s "Du är vad du äter"

Här förklarar han vad en magsäcksoperation är:

"En magsäcksoperation betyder att man genom att operera magsäcken går ner i vikt. Det finns två olika typer av magsäcksoperationer – Gastric Binding och Gastric Bypass.

Gastric Binding är en kirurgiskt enklare metod där man lägger en klämma runt magsäcken för att minska denna så att patienten ska bli mätt fortare. Fördelen är att metoden är reversibel. Man kan ta bort klämman och återgå till det normala när man gått ner i vikt. Denna metod har dock visat sig mindre effektiv. Dels kan man tänja ut magsäcken om man bara har en klämma runt den, dels är det lätt att gå tillbaka till gamla vanor när man väl tagit bort klämman.

Då är Gastric Bypass en mycket mer effektiv metod på lång sikt. Tyvärr är den även mer drastisk och medför en mycket större omställning. När man gör en Gastric Bypass kopplar man bort en större del av magsäcken och även en bit av tunntarmen. Det gör att patienten inte klarar av att äta mer än små mängder mat för resten av livet. Det kan också leda till näringsbrist, som t ex B-vitaminbrist."


Jag personligen tycker att det är hemskt att det skall behöva gå så långt att personer börjat operera sig för att bli av med fetman. På grund av pengabrist så finns det inga resurser att ta hand om överviktiga personer och ge dom hjälp innan de har gått så långt att man måste ta till kniven för att bli frisk från denna sjukdom.

Vore det inte bättre att fånga upp dessa människor innan det går så långt? Att hjälpa de som har svårt att få rätsida på kost och motion? Det borde bli så mycket billigare i slutändan än att behöva betala hundratusentals kronor för att göra en mycket riskfylld operation och förminska magsäcken.

Tv 3 kommer sända denna programserie på tisdagar kl 20.00.
(jag vet mamma att det är bättre att ni skaffar 3:an inan en inspelningsbar DVD så du kan spela in programmen.. alla får är inte riktigt i hagen ibland här)

Nu ska jag göra vad jag kan för att inte hamna i samma sitts som de människor jag såg igår. Så nu bär det av mot Jugansbo och en långpromenad!




173971-68

Kommentarer
Postat av: mammsen

Jag vill också kunna se fler kanaler - kanske nått lilla pappsen kan önska sig när han fyller :). Hemska bilder var det iaf!! Men ett intressant ämne är det de här med övervikt.....

2007-02-28 @ 18:37:50
Postat av: Stina

Tack!

Vad kul att du skrev.

Vet du...det är samma här. Vi fick ta över stugan i höstas och den är murrig och lite dyster att vara i.
Vi ska måla väggarna antikvita. Antagligen golvet med. Det lyser upp så otroligt. Sen kan man ha vilken stil som helst till vitt. Vilka färger du vill också.
Jag vet inte hur det ser ut i eran stuga. Men nåt som är snyggt om man inte vill ha den riktigt gammaldags stilen...det är Navy-stilen. Vitt i grunden...sen lägger man till rött och marinblått. Lite båtsaker och sånt. Det är mysigt. Det är ju ganska lätt att få tag på också. Vita hyllor, vit spegel, livboj(röd eller blå).
Det var ett exempel.
Undrar du mer så fråga. Jag kan bara säga som jag tycker.
Puss och kram . Stina


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback