Matbloggstoppen


Citron & Basilika Lax

image261
Lax, det är väl iallafall så otroligt gott! Därtill är det både nyttigt och lättlagat. Kan man önska sig något mer?
Det skulle egentlligen blivit
pestolax av dessa laxfiléer men då vi tydlligen inte hade någon pesto hemma fick jag tänka om lite.
Resultatet blev minst lika bra!

Det som är lite svårt med lax är att beräkna hur mycket som går åt per person. Till mig räcker en filé gott och väl medans Sebastian kan få i sig 1½ till 2 filéer. Så tänk efter hur stora middagsgästerna är i maten och beräkna laxåtgången efter det!


Laxen:

laxfiléer
1 citon
basilika
salt & peppar


Lägg laxen i en ugnssäker form. Tvätta citronen noga och dela den på mitten. Pressa saften ur den ena halvan över laxen. Dela den andra halvan i bitar och lägg i formen. Tag lite basilika (helst färsk men fryst går också bra) och strö över fisken. Salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Citronbitarna som har legat i ugnen kan du sedan pressa ur lite extra saft ur över den färdiga laxen.

Sås:

1 fp créme fraiche 5%
saften från ½ citron
1½ msk basilika
citronpeppar
salt

Pressa saften ur citronen. Rör ner fraichen och smaksätt med basilika, citronpeppar och salt.
Låt gärna såsen stå i kylen och dra en stund innan servering.

Koka potatis och gröna ärter att ha till!
Vill man göra det lite festlilgare kan den kokta potatisen bytas ut mot pressad potatis eller ugnsbakad potatis.

(eget collage med bilder från google)

Kommentarer
Postat av: Frida

Vilken fräck bild!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback